Optimale ondersteuning van videoproducties binnen onderwijsinstellingen

Optimale ondersteuning van videoproducties binnen onderwijsinstellingen

Tijdens deze interessante en drukbezochte SIG Media & Education bijeenkomst van donderdag 9 juni 2016, lieten instellingen zien hoe zij hun ondersteuning ingericht hebben voor docenten en studenten op het gebied van videoproducties. Deze middag werd samen met SURF Academy georganiseerd...

Instellingen bieden ondersteuning aan docenten en studenten wanneer zij videomateriaal willen produceren. Maar welke uitdagingen komen er bij kijken om een degelijk serviceniveau aan te bieden? Wat standaardiseer je, waar bied je ondersteuning op maat?  Tijdens deze bijeenkomst op donderdag 9 juni 2016 lieten diverse instellingen zien hoe zij de ondersteuning inrichten.

Volledige opname van de bijeenkomst

Leon Huijbers, Ruud van Zijl, TU Delft (start 09:20 resp. 25:31 )
Leon beet het spits af met een achtergrondschets van hun New Media Centre. Ruud lichtte toe hoe de ondersteuning, die uit 11 FTE bestaat de TuDelftse docent op diverse wijze helpt bij het vervaardigen van (professionele) videoproducties.

Zij hebben onlangs een prachtig overzicht gemaakt en beschikbaar gesteld over video formats Huiswerk was om na te denken welke ondersteuning docenten nodig hebben bij de verschillende productievormen. 

 

 

 

 

Peter van Helsdingen, Windesheim (start 43:34)
Peter lichtte in zijn presentatie de ontwikkelingen bij Windesheim toe en tot welke ondersteuningskeuzes dat heeft geleid. Met name waar maatwerk en waar niet kwam daarbij naar voren.

Eric Boon, VU (start 1:15:27)
Eric belichtte de technische aspecten m.b.t. de ondersteuning van videoproducties. Hij ging nader in op belangrijke aandachtspunten bij het inrichten van een studio en het aanbieden van technische facaliteiten.

Ronde tafels
Na de pauze kon men kiezen uit 1 van de drie ronde tafels om mee te denken over ondersteuning.

  1. Ronde tafel 1: Het maken van een video betekent interdisciplinair samenwerken – tips en aandachtspunten o.l.v. Mary Dankbaar, EUR/EMC en Janina van Hees, SURFnet
  2. Ronde tafel 2: Standaardisatie vs maatwerk-begeleiding: wat kies je wanneer? o.l.v. Peter van Helsdingen, Windesheim en NNTB
  3. Ronde tafel 3: Studio inrichting en begeleiding van docenten daarbinnen o.l.v. Eric Boon, VU en Werner Degger, UvA

Plenaire afsluiting (1:40:52)
De ronde tafels werden plenair samengevat door de tafelheren en -dames en afgesloten door Tom Visscher. Filosoof Bas Haring had nog een mini keynote voor het publiek in petto, Naast de meerwaarde ook interessante bespiegelingen over zijn twijfels m.b.t. het gebruik van video in het onderwijs. En tot slot : borreltijd!

Esther Breuker, Hoofdredacteur

Hartelijk dank aan SURF Academy voor het beschikbaar stellen van de opname en presentaties