Weblectures en video tijdens De Onderwijsdagen 2015

Weblectures en video tijdens De Onderwijsdagen 2015

Ook dit jaar zijn er diverse presentaties waar video en weblectures centraal staan. Wij zochten het voor je uit. Daarnaast tref je tijdens het congres diverse mensen aan die deze website promoten! Neem een kijkje en meld je aan voor de nieuwsbrief!

11:45-12:30
Online master in Wageningen: niet eenzaam achter de eigen PC

Thema  :  Good practice
Sprekers  :  Cora Busstra (Wageningen Universiteit)
Locatie  :  Goudriaan II

Omschrijving  : 
WUR-docent en onderwijsontwikkelaar dr. Cora Busstra deelt haar ervaringen met het ontwikkelen van een van de Wageningse online master of science-specialisaties: Nutritional Epidemiology and Public Health. Deze 4-jarige parttime online master leidt op voor hetzelfde diploma als de reguliere 2-jarige fulltime on-campus master.

De online master zet sterk in op het stimuleren van de interactie tussen de studenten onderling, en met hun docenten. Studenten studeren weliswaar online achter hun eigen computer, maar doen dat zeker niet eenzaam en individueel. Op een slimme manier is namelijk een combinatie gemaakt van de mogelijkheden van Blackboard Learn, FeedbackFruits (plug-in die blended learning faciliteert) en Presentations2Go (software voor het opnemen van colleges). Zo kunnen studenten hun studietijd beter zelf indelen; ideaal voor internationale studenten die hun studie willen combineren met werk en/of gezin.

Tijdens de presentatie worden de eerste ervaringen van docenten en studenten besproken. Verder passeren technische en didactische aspecten van verschillende werkvormen uit deze online master de revue. Zo doet u inspiratie op om nieuwe innovatieve online werkvormen in uw eigen blended of online onderwijs toe te passen.



 11:45-12:30
Onderwijs op maat met video’s

Deel 1: Tailor-made education with video's

Thema  :  Supporting Tool sessie
Sprekers  :  Eja Kliphuis (Hogeschool Inholland)
Zac Woolfitt (Hogeschool Inholland)

Binnen het onderwijs zetten docenten steeds meer nieuwe middelen in, zoals video. In twee korte presentaties wordt meer verteld over hoe instellingen video in kunnen zetten voor op maat gemaakt, gepersonaliseerd onderwijs.

Onderwijs op maat ontwikkeld in de Inholland Community of Practice weblectures ‘Onderwijs op maat’ of gepersonaliseerd onderwijs, vraagt om een ‘kleermaker’, iemand die ontwerpt op maat (docent). Iemand die zorgvuldig luistert naar de wensen van de klant (student) en de snit van het pak (onderwijs) aanpast zodat elk individu een maatpak krijgt. Studenten van de Inholland opleiding Tourism Management in Diemen vonden hun studieboek moeilijk en saai. Video leek kansen te bieden (Hansch et al., 2015). Het ontwerpen van een serie van 40 micro weblectures bleek slechts een eerste stap te zijn. In de twee jaar erna is een didactische inbedding ontwikkeld op basis van feedback van studenten. Een groep collega-kleermakers in de Inholland Community of Practice weblectures (Lave & Wenger, 1991; Ropes, 2010) zorgde (en zorgt nog steeds) voor inspiratie en good practices. Dankzij hun inbreng werden de video’s geïntegreerd in een dynamische en rijke leeromgeving, waar alle studenten een maatpak vinden op basis van hun persoonlijke behoeften en perspectieven.

Deze sessie wordt in het Engels gegeven. 

Deel 2: The good, the bad and the experience: onderwijs op maat met video’s

Judith Kaandorp (Vrije Universiteit Amsterdam)
Hedwig van Rossum (Vrije Universiteit Amsterdam)
Locatie  :  Diamond I

Binnen het onderwijs wordt steeds vaker video ingezet om activerend onderwijs te faciliteren. Hoe enthousiasmeer je studenten en hun leidinggevenden om aan de slag te gaan met video? En hoe kunnen docenten dit het beste aanpakken?

Hier vertellen Judith Kaandorp en Hedwig van Rossum van de Vrije Universiteit Amsterdam alles over in hun sessie. Zij zoomen binnen hun presentatie in op drie good practices waarbij video’s worden gebruikt. De drie praktijkverhalen komen van de faculteiten rechtsgeleerdheid, sociale wetenschappen en gedrag- en bewegingswetenschappen. Niet alleen vertellen Kaandorp en Van Rossum wat docenten met video hebben bereikt binnen de VU, maar ook hoe je hier succesvol mee aan de slag kunt gaan. Binnen de VU is veel ervaring en kennis opgedaan over wat goed en minder goed werkt bij de inzet van video’s, waardoor tijdens de sessie ook tips en adviezen zullen worden gegeven.

13:30-14:15
Ontwikkeling van video’s en kennisclips bij Deltion College

Sprekers  :  Jaap Jan Vroom (Deltion)
Locatie  :  Veder

Deltion College werkt al geruime tijd met het maken van kennisclips en video's die docenten verrijken met meerkeuzevragen en polls. Ze gebruiken hiervoor Mediasite Engage. De studenten reageren postief op deze uitbreiding van het onderwijsaanbod. Jaap Jan Vroom van Engage legt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe hij te werk gaat met de docenten van Deltion College bij het ontwikkelen van kennisclips. Het hele proces, van idee naar eindproduct, komt aan bod.