Betekenisvol(ler) leren met videofeedback

Betekenisvol(ler) leren met videofeedback

Onderzoek heeft uitgewezen dat videofeedback bij opdrachten met behulp van facetime of bv snapchat  leidt tot betekenisvol leren. Videofeedback blijkt dus beter te zijn dan de eeuwenoude praktijk van  leraren die met een rode pen opmerkingen bij een paper krabbelen.. 

Studenten waardeerde videofeedback meer dan geschreven commentaren, volgens Monash University information communication technologies experts Dr Michael Henderson en Dr Michael Phillips van de ‘Faculty of Education’

Bijna iedereen is het er over eens dat feedback aan studenten onlosmakelijk verbonden is aan het leerproces. Sommige zeggen zelfs dat hoogstaande feedback de krachtigste invloed is op studentenprestaties. Tegelijkertijd, wijst dezelfde literatuur op het feit dat studenten geen waarde hechten aan bijgeschreven feedback maar meteen kijken welk punt dat ze hebben.

Volgens Dr Phillips halen sommige studenten hun werk niet eens op nadat het beoordeeld is, ze ontvangen hun punt net zo lief per mail. Zelfs als ze de feedback lezen, doen ze er doorgaans weinig mee. Docent klagen daarom dat ze veel energie stoppen in het geven van feedback wat veelal zonde van de moeite is. Ze waren dus op zoek naar iets beters dan de standaard ‘opmerkingen met rode pen in de kantlijn’ scenario.

Resultaten onderzoek video feedback
De onderzoekers kwamen met een opvallend resultaat met een duidelijke indicatie dat studenten niet alleen de webcam gemaakte filmpjes makkelijker te begrijpen, maar ze voelde zich ook betere betrokkenheid met hun docenten. “in onze cursussen, videofeedback werd bij de eindopdracht gegeven, wat 50-60% uitmaakte van het semersterpunt”, volgens de onderzoekers..

Studenten hadden a; gedetailleerd schriftelijk feedback ontvangen bij hun eerste opdracht. De video’s werden meestal opgenomen meteen nadat de assignment was gelezen. De docent schreef wat aanwijzingen op, maar maakte geen script voor het feedback filmpje. Het feit dat de opnamefaciliteiten onder handbereik zijn bij het lezen van de assignment zorgt  ervoor dat de commentaren specifiek zijn, het advies relevant en de taal een gevoel van urgentie krijgt. Dit betekende, aldus de docenten, dat hun tijd niet werd verspild aan overvloedige aantekeningen om allerlei details niet te vergeten bij de individuele assignments. Er werd zelden een opname overgedaan of opnames werden nooit bewerkt; dat kost te veel tijd. De opgenomen video’s werden samen met het punt geüpload naar het gradebook en de ELO.

Volgens de onderzoekers is er nog wel meer onderzoek nodig op het gebied van gebruik van video als assessment feedback. Dit heeft tot nu toe nog maar weinig aandacht gekregen in de literatuur.