Hoe beïnvloedt videoproducties de engagement in MOOCs bij studenten?

Hoe beïnvloedt videoproducties de engagement in MOOCs bij studenten?

Enkele maanden geleden verscheen een rapport over Student Engagement in relatie tot video producties en onlangs attendeerde Frank Benneker ( UvA) mij op de Engelstalige blogpost hierover. Toch interessant om even bij stil te staan.

Enkele maanden geleden verscheen een rapport over Student Engagement in relatie tot video producties en onlangs attendeerde Frank Benneker ( UvA) mij op de Engelstalige blogpost hierover. Toch interessant om even bij stil te staan. Video’s zijn namelijk erg belangrijk bij MOOC's en nemen veelal een centrale plek in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Philip Guo

Voor het onderzoek zijn 862 Edx video's uit Moocs gebruikt die in de najaarscursusen van 2012 zijn gegeven. Deze video's zijn geclassificeerd in de volgende categorieën:

a.) College opname

b.) talking head van  de docent (clip)

c.) Khan stijl tablet tekeningen

d.) Powerpoint slides (screencast)

Kenmerken zoals lengte en spreeksnelheid (woorden per minuut) zijn automatische verkregen, Vervolgens hebben ze de server logs van bijna 128.000 studenten die meer dan 6,9 miljoen video sessies hebben bekeken verkregen en verwerkt. Daarmee is dit, volgens hen het meest grootschalige onderzoek naar video engagement tot nu toe,

En de vraag luidde: Hoe beïnvloedt videoproducties de engagement in MOOCs bij studenten?

Samengevat zijn dit de bevinden:

1. Kortere video's zijn veel aantrekkelijker. Engagement daalt scherp na 6 minuten.

Aanbeveling: Investeer fors in pre-productie lesplanning. Segmenteer video's in stukken van minder dan 6 minuten. Dit is de belangrijkste aanbeveling!

2. Video's die de 'talking head' van een instructeur afwisselen met PowerPoint dia's zijn aantrekkelijker dan het tonen van alleen dia's.

Aanbeveling: Investeer in nabewerking  en voeg een talking head op juiste momenten in de video. toe, maar ga niet overboord omdat plotselinge overgangen schokkend kunnen zijn. Picture-in-picture zou ook goed werken.

3. Video's geproduceerd met een meer persoonlijke sfeer kunnen aantrekkelijker zijn dan high-fidelity studio-opnames .

Aanbeveling: Probeer het filmen in een informele setting, zoals een kantoor om een f2f werkkamergesprek na te bootsen. Het is misschien niet nodig zijn om te investeren in big-budget studio producties.

4. Khan-stijl tablet tekenen tutorials zijn aantrekkelijker dan PowerPoint-dia's of screencasts. 

Aanbeveling: Introduceer beweging en continue visuele stroom in tutorials, samen met geïmproviseerde spreken zodat studenten kunnen volgen samen met de instructeur denkproces.

5. Zelfs hoogwaardige vooraf opgenomen hoorcolleges zijn niet zo boeiend als opgedeeld in korte segmenten voor een MOOC.

Aanbeveling: Als instructeurs aandringen op het opnemen van traditionele hoorcolleges, moeten ze nog steeds lezingen met de MOOC-format in het achterhoofd te plannen en werken nauw samen met de educatieve ontwerpers die ervaring in online onderwijs.

6. Video’s waar de docent vrij snel en met een hoge enthousiasme spreekt zijn aantrekkelijker. 

Aanbeveling: Coach instructeurs hun enthousiasme uit te brengen en hen gerust te stellen dat het niet nodig is om met opzet te vertragen. Studenten kunnen steeds de video pauzeren als ze een pauze willen.
7. Studenten gaan anders om met een videocollege dan met instructievideo's.

Aanbeveling: Richt je met een weblecture meer op de eerste keer dat de student kijkt.  Voor tutorials is het beter meer ondersteuning bieden voor  het herhaaldelijk bekijken van de video zoals tags en duidelijke subdoel lables in de hele video.

 

Onderzoek is uitgevoerd door: Juho Kim, a Ph.D. student at MIT, Rob Rubin, the VP of Engineering at edX en  Philip Guo, Assistant Professor of Computer Science at the University of Rochester. Link naar het Engelstalige artikel